lunes, 30 de mayo de 2011

La culpa és dels mitjans

Barcelona va viure ahir al matí un dels dies més vergonyosos que es recorden a la ciutat comtal en els últims anys. Els Mossos d’Esquadra, sota les ordres del Conseller d’Interior Felip Puig, van intentar desallotjar la Plaça Catalunya, on fa gairebé dues setmanes que hi viuen acampats centenars d’indignats. L’excusa va ser que era necessari netejar-la, no només per assegurar-ne la higiene i la salubritat, sinó per poder desfer-se de tots aquells utensilis considerats perillosos de cara a la possible victòria del Barça a Wembley, i evitar així que hi hagués una batalla campal entre els indignats i els culés que s’arribarien a Canaletes.

Que per netejar una plaça es necessitin 400 Mossos d’Esquadra, ja és estrany. Que la Plaça Catalunya s’hagi de netejar urgentment un dia abans que es produeixin les allaus d’aficionats del Barça, sabent com queda Barcelona de bruta i de malmesa el dia després de la celebració d’una copa, també ho és. Però que Felip Puig sigui incapaç de reconèixer que la neteja (de persones) que volia fer se li ha escapat de les mans és, mai millor dit, indignant.

Però no content amb la crispació que ha provocat, el Conseller d’Interior ha decidit carregar contra els mitjans. Els mitjans? Centenars de persones acaben a l’hospital i la culpa és dels mitjans? Segons Puig “a vegades els mitjans de comunicació no tenen un punt d’equilibri”. Ho ha dit aquest matí en un discurs durant la seva visita a Valls per la celebració del Dia de les Esquadres. Segons Puig, el mitjans s’han dedicat a posar en dubte l’eficàcia de la policia i per això, tothom s’ha fet ressó que hi ha centenars d’indignats a l’hospital, però ningú no sabia res sobre Mossos ingressats.

Ningú en sabia res? Jo, per exemple, sí que ho sabia. Ni el 3cat24.cat, ni el diari electrònic Vilaweb, per posar dos exemples de mitjans, han obviat aquestes dades. Trobo que tots els mitjans –almenys els catalans- s’han dedicat a informar i no a posicionar-se. L’única premsa espanyola que avui ha donat el número de Mossos ferits en portada, ha estat El Mundo. Els únics que defensen l’actuació policial, La Razón, amb frases com “Los indignados enseñan los dientes en Barcelona y provocan graves altercados”.

Com és que l’actuació policial que defensa el senyor Puig s’acosta tant al que pensen els grans diaris de la dreta, com El Mundo i La Razón? En principi el Conseller de Convergència no té aquestes ideologies polítiques, però avui, aquestes ideologies es toquen més que mai.

Cap diari espanyol obvia el què va passar ahir a la Plaça Catalunya de Barcelona i a vegades ho combinen amb el nomenament de Rubalcaba i com no, amb la final de la Champions del Barça. És estrany, però per primera vegada una notícia de la societat supera al futbol. Els mitjans que tant ha criticat el senyor Puig, han sabut escollir quina era la notícia més important del dia. Llàstima que hi hagi hagut d’haver garrotades perquè això passi.

No hay comentarios:

Publicar un comentario